3 Mar 2013

LOKMA



Merhaba sevgili blog dostlarım nasılsınız  iyisinizdir inşallah:)  bu gün sizlere lokma tarifi vermeye çalışacağım elimden geldiğince... İzmir de her gün hemen hemen bir yerlerde lokma dökülür, mevlütlerde sünnet düğünlerinde,yada yeni iş yeri açılmışsa mutlaka dökülür.Ama ben hiç gidip bir tabak lokma almışlığım yoktur nedense.... Gidip sırada beklemek çok garibime gider,alana bir şey demiyorum:) ama ben hiç almadım:) Lokmayı da çok  sevdiğimden,arada kardeşimle beraber yaparız. Yine canımız lokma istedi bizde kardeşimle  kolları sıvadık. Annemizden öğrendiğimiz kadarıyla yaptık.Çok da güzel oldu afiyetle yedik:) Bu işin ustası asıl kardeşim Elveda:)ne zaman canımız istese bir araya gelip hemencecik yapıyoruz:)
Gelelim şimdi tarifimize....
Şimdiden kolay gelsin:)

MALZEMELER
Göz kararı un
1 yaş maya(veye 2 yemek kaşığı pak maya)
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

ŞERBETİ İÇİN
2 su bardağı şeker
2:5 su bardağı su
bir dilim limon 

ŞERBETİNİN YAPILIŞI
2 su bardağı şekerle suyu kaynatalım kaynamakta olan şerbetimize limonu ilave edelim, hafif koyu olacak şekilde kaynatıyoruz ama bal kadar koyu olmayacak:)
Kızartmak için 2 litre sıvıyağ

YAPILIŞI
Derin bir kabın içine 3 bardak ılık su dökelim. Üzerine parçalar haline getirdiğimiz yaş mayayı atalım. Hamurun kabarması için 2 yemek kaşığı şekeri de ilave edelim bir tatlı kaşığı tuzu da katıp tüm malzemeleri elle karıştırarak mayanın gevşemesini sağlayalım. Ardından alabildiği kadar un ilave edelim.Lokma sıkılarak atılacağı için hamurun kıvamını  kek hamurundan biraz daha sert olacak şekilde bırakalım.Hamuru 20 dakika kadar elle sürekli çırpalım,sonra hamurun kabarması için dinlenmeye bırakalım. küçük bir kaba el ıslatmak için su koyalım.2 litre sıvıyağı tencerede kızdıralım önce kabın içindeki suda elimizi ıslatıp,hamurdan avuç içine alıp sıkarak top haline getirelim ve ortasını baş parmağımızla delelim. Yağda eşit oranda kızarması için ortasının mutlaka delmek gerekir.Her iki tarafı kızaran lokmaları yağdan çıkarıp süzgü çanağa alıyoruz ki fazla yağı süzülsün...Daha sonda lokmalarımızı servis tabağımıza alalım . Üzerine soğuk şerbetimizi gezdirelim.Lokmamız servise hazır. Afiyet olsun.... 
Herkese iyi haftalar:))

83 yorum:

  1. oy oyy naptın Elif Hanım negüzel olmuşlar :)
    ben bunları tuzluda severim kahvaltıda peynir çayla :)

    YanıtlaSil
  2. mmmm harika görünüyorlar Elifcim, annem yapardı da, ben hiç yapmadım, aslında şerbetli şeyler beni biraz bayıyor ama Bücürük balkondan düşmüştü ya, iyileştiği için lokma yapıp apartmandaki komşulara dağıtmayı düşünüyordum valla tam yetiştiniz imdadıma:)))elinize sağlık, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  3. Müjde ablacım şerbetsiz de yapabilirsiniz. Faydalı olabilirsem ne mutlu bana:)çok teşekkür ederim canımm:)

    YanıtlaSil
  4. Ooo nefis olmus bunlar bayildimm olsa idi nasil yerdim..ellerinize saglik diyorum..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim dostbahçem:)sevgiler.

      Sil
  5. elifcim çok severim ben.nefis görünüyor.bir tana aldım içinden:)sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. mmm cok severım elıne sağlık elıfcım

    YanıtlaSil
  7. banada çok tuhaf gelir kuyruğa girip almak lokmaları. Aslında bizler alalım diye döktürüyorlar ama ayıp geliyor.. Benimde annem muhteşem yapar. Ben daha denemedim. Hazır yapan var diye.. Senin lokmalarda muhteşem görünüyor.. Ellerinize sağlık. Afiyetler olsun... İzmirdenlezzetler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sonuçta hayır yenilsin diye yapılıyor ama bana almak ne bileyim işte:)çok teşekkür ederim Oya ablacım:)

      Sil
  8. ellerine sağlık..çok severim..yıllar önce İzmir'e geldiğimizde böyle bir lokma sırasına denk geldik.nasıl canımız çekti.paramızı hazırlayıp sırayan girdik:)oysa ki satmıyorlarmış:)tabii bilmeyince...

    YanıtlaSil
  9. OOoo kendiniz yamışsınız hem de,ellerinize sağllık,nefis görünüyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evvett:)kendi ellerimizle yaptık:)teşekkür ederim.

      Sil
  10. Offfff. çok güzl görünüyor, hepsini yemek geldi içimden, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  11. ooo oldumu şimdi bu...çok severim, biraz daha bakayım, yemiş gibi olurum...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy bak şimdi... Çok teşekkürler:)

      Sil
  12. Ellerine sağlık canım, nefis görünüyorlar,sabah sabah olsa da yesek dedim :))

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar,

    Gerçekten çok güzel ve enfes görünen bir lokma tatlısı hazırlamışsınız. Elinize, emeğinize sağlıklar dilerim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Recep bey iyi günler.

      Sil
  14. Ellerine sağlık çok nefis olmuş.Lokmayı yedim fakat hiç denemedim inşallah bu tarife göre en kıssa zamanda deniyecem.Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapımı çok kolay.Çok teşekkür ederim:)

      Sil
  15. Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor. Ben de güzel blogunu izlemeye alıyorum. Görüşmek üzere. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin canım :) teşekkür ederim.

      Sil
  16. Bende lokmayı çok sevenlerdenim ama çok fazla yiyemem, yağlı olduğundan ağır geliyor, şuruplusunu eşim çok seviyor. Lokmalar çok güzel görünüyor. İkinizinde ellerine sağlık Elifcim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeten fazla yememek lazım ayda yılda bir de olsa insan yemek istiyor:) çok teşekkür ederim Feray ablacım.

      Sil
  17. annem ben küçükken çok yapardı :)
    mis gibi kokardı afiyetle yerdik :)
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  18. Canım lokmayı çok severim.Ben içine maden suyuda ekliyorum çıtır çıtır oluyor tavsiye ederim ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hıım bir daha öyle de deneriz:) teşekkürler.

      Sil
  19. Elifcim çok güzel görünüyor lokmalar nasıl iştahim açıldı bir bilsen :) ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  20. hiç bu tarifi şerbetsiz denedinizmi kahvaltıda harika oluyor :) demedi demeyin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle daha çok seviyorum çayla peynirle:)

      Sil
  21. Offf Elif yaa sen beni bitireceksin burda yakında değilsin bir tabak yolla arkadaşım diyelim süper olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gün bir araya gelirsek yaparım arkadaşım sen yeter ki iste:)öpüyorum çokk

      Sil
  22. şimdi kuyruğa girip bu güzel lokmalardan almaya gelsem ayıp olur mu?:)
    çok güzel görünüyor. eline sağlık. afiyet, bal, şeker olsun:)
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz canım istediğin kadar alabilirsin:) çok teşekkür ederim. Hoş geldin bloğuma

      Sil
  23. Çok güzel olmuş. Ben de kahvaltıda şerbetsiz daha çok seviyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim kahvaltıda sıcak sıcak güzel oluyor:)sevgilerimle

      Sil
  24. böylede olmazki ama canım çekti olan var olmayan var.. böyle becerikli olmayan var :D ellerine sağlık çok güzel olmuş.. afiyet olsun:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi ama yaa eh gari kusura bakma canım:)çok teşekkür ederim canim:)

      Sil
  25. İzmir'de görümcemler yaşadığı için, çok sık gidiyorum. Her seferinde de mutlaka bahsettiğin lokma dağıtımına denk geliyorum. Çok güzel bir şey bence.
    Lokma yemek benim için meditasyon gibi birşeydir. Çok severim. Şerbetsiz haline ben de bayılırım, reçelle ve peynirle çok güzel olur.
    Ellerine sağlık canım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'in maşallahı var bu konuda:)çok teşekkür ederim Heyyficim sevgiler..

      Sil
  26. Off offf ki ne offff çektim.Ve de Allah'tan ev de tatlı vardı tulumba aldıydım dün yoksa fena canım çekti lokmalarını.Ehh artık tulumba tatlısı ile idare etcek vişnapın.Yollar çok uzak canımcımm,ellerine sağlık afiyetler olsun çok güzel görünüyorlar.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım yaaa bak benim yaptığıma :)neyse ki tatlı varmış evde... Çok teşekkür ediyorum canım Vişnapım:)benden de kocaman sevgiler.

      Sil
  27. ay ay ay hamile hatuna yapılacak görüntümü bu:) Süper görünüyor Anneme söylümde yapsın bari torununa:) Bloğuma beklerim bende.

    www.bakbuharika.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım ya:( çok teşekkür ederim:)

      Sil
  28. ustalar bende geldim.
    hadi beraber yapalım:)))))
    kuzum eline sağlık bende olsam muhabbetle yapardık çoooook severim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin sefalar getirdin... Çok teşekkür ederim ablacım:)

      Sil
  29. of of of bunlar ne nasıl yiyeçeğiz şimdi bunları, bu teknoloji bir gelişse de tatlılardan uzanıp alsak yesek canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknoloji gelişiyor belli mi olur belki bir gün oda olur be ablam çok teşekkür ederim:)

      Sil
  30. cunda da yediğim lokmalar aklıma geldi
    ellerine sağlık çok güzeller

    YanıtlaSil
  31. dötürmüşsün yine.bayılırım ben buna yav.

    YanıtlaSil
  32. çok leziz olmus olsada yesek =)
    bende beklerim bloguma =)

    YanıtlaSil
  33. Malesef bizde yapan olmadığı için, hazır satılmışını görürsem alıyorum :)
    Öyle severimki, fotoğrafta nefis görünüyor gerçekten elelrine sağlık.

    YanıtlaSil
  34. Yapmayı her halde beceremem ama yazınızı görünce çok uzun zaman önce İzmir'de yediğim lokmalar aklıma geldi. İş için 2 ay İzmir'de kalmış 12 aylık lokma yemiş dönmüştüm...Harikalardı :))

    YanıtlaSil
  35. oy oyyyy oyyy Elifim sen ne yaptın böyle yaaa:))Ellerine sağlık canımm..Harika görünüyorlar..Öptüm kocaman hepinizi..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte yapmaya çalıştık Zeynocum :)çok teşekkür ederim bende öpüyorum canımcımm:))sevgiler...

      Sil
  36. benim küçük hanım görmesin,yakında yaptım,dışarıdan yemiyoru,ellerin dert görmesin canım,buna bayılırız.

    YanıtlaSil
  37. Yani ilk resme bakınca o lokma şerbetinin kokusu geldi burnuma. En sevdiğim tatlıdır ama sıcak veya ılıkken. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  38. Lokmalarda mis gibi :)Olsa da yesek..Çok severim

    YanıtlaSil
  39. çıtır çıtır bayılırım,elinize sağlık harika görünüyor..

    YanıtlaSil
  40. Bayıldım ben çok severim lokmayı ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  41. gecenin onbir buçuğunda insanın canı lokma ister mi? cık cık...nasıl güzel görünüyorr:)

    YanıtlaSil
  42. NE GÜZEL GÖRÜNÜYOR LOKMALAR =)
    http://cansuandic.blogspot.com/

    YanıtlaSil